Carl Barkman (1919–2006)

Carl Barkman

Carl Dietrich Barkman werd geboren in Amsterdam in 1919. Hij studeerde sinologie in Leiden, met als voornaamste bijvak Russische taal en letterkunde. Van zijn doctoraal scriptie over de migratie van de Oirat (Torgoeten en andere stammen) van Centraal Azië naar Rusland en, anderhalve eeuw later, terug naar China, verscheen in 1955 een Engelse vertaling The Return of the Torghuts from Russia to China (Journal of Oriental Studies) in Hong Kong.

Lees meer…

Boeken en verhalen

Ambassadeur in Athene

Ambassadeur in Athene

Van oktober 1969 tot juli 1975 was Carl D. Barkman Nederlands ambassadeur te Athene. Als zodanig maakte hij van zeer nabij de militaire dictatuur mee die Griekenland tot 1974 in haar greep hield. Dit boek bevat de meest relevante delen uit de dagboekaantekeningen die Barkman maakte en die een boeiende periode uit de naoorlogse Europese geschiedenis bestrijken.

Lees meer…

Een maand in het nieuwe China

De winkelstraat Wangfujing

Ruim veertig jaar geleden gingen we voorgoed weg uit China, waar we met tussenpozen negen jaren hadden gewoond en gewerkt. Sedertdien was ik slechts één dag terug geweest in Peking (Beijing), aan het slot van een reis langs de Zijderoute.

Nu wilde ik eens goed rondkijken in dat fascinerende land, de geweldige veranderingen van dichtbij zien en proberen oude, vertrouwde plekjes terug te vinden.

Lees meer…