Carl Barkman (1919–2006)

Carl Barkman

Carl Dietrich Barkman werd geboren in Amsterdam in 1919. Hij studeerde sinologie in Leiden, met als voornaamste bijvak Russische taal en letterkunde. Van zijn doctoraal scriptie over de migratie van de Oirat (Torgoeten en andere stammen) van Centraal Azië naar Rusland en, anderhalve eeuw later, terug naar China, verscheen in 1955 een Engelse vertaling The Return of the Torghuts from Russia to China (Journal of Oriental Studies) in Hong Kong.

Lees meer…

Boeken en verhalen

Drakendans; Een chinese familie onder het juk van Mao

Drakendans

Een geheel ander boek dan het gebruikelijke over China.  Deze roman, welke ook autobiografische elementen bevat, beschrijft niet alleen de aangrijpende persoonlijke belevenissen van een Chinese familie tijdens de catastrofes die Mao Tse-toeng (Mao Zedong) met zijn grootheidswaan ontketende, …

Lees meer…

Reis naar Kalmukkië

Kalmukkië

In 1998 kreeg ik een uitnodiging van de VPRO voor een reisje naar Kalmukkië. De journalist Hans Olink, met wie ik al spoedig bevriend raakte – we hadden veel interesses gemeen – had mijn roman Asaray gelezen en mij geïnterviewd. Later belde hij op: “Heb je zin om met mij op kosten van de VPRO naar Kalmukkië te gaan? Je hebt de geschiedenis van dat volk vanuit China bestudeerd, maar hebt nooit kunnen zien hoe zij die in Rusland zijn achtergebleven, er nu voorstaan. We maken er dan een radioprogramma van.” Het leek mij fantastisch en ik zei natuurlijk meteen ja.

Lees meer…