Carl Barkman (1919–2006)

Carl Barkman

Carl Dietrich Barkman werd geboren in Amsterdam in 1919. Hij studeerde sinologie in Leiden, met als voornaamste bijvak Russische taal en letterkunde. Van zijn doctoraal scriptie over de migratie van de Oirat (Torgoeten en andere stammen) van Centraal Azië naar Rusland en, anderhalve eeuw later, terug naar China, verscheen in 1955 een Engelse vertaling The Return of the Torghuts from Russia to China (Journal of Oriental Studies) in Hong Kong.

Lees meer…

Boeken en verhalen

Drakendans; Een chinese familie onder het juk van Mao

Drakendans

Een geheel ander boek dan het gebruikelijke over China.  Deze roman, welke ook autobiografische elementen bevat, beschrijft niet alleen de aangrijpende persoonlijke belevenissen van een Chinese familie tijdens de catastrofes die Mao Tse-toeng (Mao Zedong) met zijn grootheidswaan ontketende, …

Lees meer…

Een maand in het nieuwe China

De winkelstraat Wangfujing

Ruim veertig jaar geleden gingen we voorgoed weg uit China, waar we met tussenpozen negen jaren hadden gewoond en gewerkt. Sedertdien was ik slechts één dag terug geweest in Peking (Beijing), aan het slot van een reis langs de Zijderoute.

Nu wilde ik eens goed rondkijken in dat fascinerende land, de geweldige veranderingen van dichtbij zien en proberen oude, vertrouwde plekjes terug te vinden.

Lees meer…