Carl Barkman: diplomaat, sinoloog, schrijver

Carl Barkman

Carl Dietrich Barkman werd geboren in Amsterdam in 1919. Hij studeerde sinologie in Leiden, met als voornaamste bijvak Russische taal en letterkunde. Van zijn doctoraal scriptie over de migratie van de Oirat (Torgoeten en andere stammen) van Centraal Azië naar Rusland en, anderhalve eeuw later, terug naar China, verscheen in 1955 een Engelse vertaling The Return of the Torghuts from Russia to China (Journal of Oriental Studies) in Hong Kong. In 1945 kwam hij in de buitenlandse dienst, waar hij allereerst werkzaam was op de ambassade in China en later op posten als Moskou, Parijs, Jakarta en Den Haag (directeur Europese Zaken van het Ministerie van Buitenlandse Zaken). Als ambassadeur trad hij op in Athene, Tokyo en Seoul, en Brussel (NAVO).

Hij heeft zich altijd bezig gehouden met de ontwikkelingen in China en Rusland, ook wanneer hij in andere landen geplaatst was. Zijn ambtelijke activiteiten waren steeds min of meer gelijkelijk verdeeld tussen Europa (en NAVO) en Azië.

In Den Haag speelde hij een actieve rol in de Nederlandse tegenstand, onder leiding van Mr. Luns, tegen de plannen van De Gaulle voor een politieke unie van de zes EEG-landen met uitsluiting van het Verenigd Koninkrijk, en in de campagne voor de Britse toetreding tot de Europese Gemeenschappen. In 1991 trad hij op als vice-voorzitter van de Europese Conferentie over Joegoslavië onder voorzitterschap van Lord Carrington. Maar na zijn pensionering in 1981 heeft hij zich voornamelijk gewijd aan historisch onderzoek en literaire activiteiten.

Carl Barkman schreef drie boeken oorspronkelijk in het Engels, waarvan er één werd gepubliceerd: Ambassador in Athens (The Merlin Press, London, 1989) en dat h.t.l. verscheen als Ambassadeur in Athene (1984). De beide andere boeken, die t.z.t. via deze website in het Engels te lezen zullen zijn, zijn de volgende: (1) The Mandate, in het Nederlands vertaald en gepubliceerd als Asaray, Nomade tussen Rusland en China (1997) en in het Russisch als Asaray-Nakaz Bogov in Elista (Kalmukkië) in 2004–5 in het literaire tijdschrift Teegin gerl (Svet v Stepi, d.i. Licht in de Steppe), en (2) The Twisting Dragon, hier verschenen als Drakendans (1996). Bovendien schreef Barkman Bestemming Jakarta (1993) en, samen met mevrouw H. de Vries-van der Hoeven, een biografie van Robert van Gulik, Een Man van Drie Levens (1989), die ook in Franse vertaling verscheen: Les Trois Vies de Robert van Gulik (Christian Bourgois, Paris, 1997).

Carl Barkman overleed op 17 oktober 2006 te Zeist na een kort ziekbed.

Interviews

‘De Europese Unie is nog altijd een leugen’, Rik Kuethe (Elsevier, 5 november 1994)
Herinneringen van een topdiplomaat, Jan Fred van Wijnen (Vrij Nederland, 11 januari 1997)

Andere bronnen

Kort verslag van de herdenking van het leven van Carl Barkman (10 januari 2007), Rik Kuethe
 • Carl de Grote, Rik Kuethe (10 januari 2007)
 • Enkele foto’s (klik voor een vergroting):

     Roderik de Munk bespeelt de kotoh
Roderik de Munk bespeelt de kotoh
     Marja Barkman
Marja Barkman
     Louis Goedhart
Louis Goedhart
     Willem van Gulik
Willem van Gulik
     Rik Kuethe
Rik Kuethe
     De aanwezigen
De aanwezigen