Hond in China

Sascha

Zoals de plastisch chirurgen in Rusland heden ten dage heel veel geld verdienen omdat de nieuwe rijken graag een fraaiere neus, oren of borsten willen hebben, zo raken de dierenartsen in de grote steden van China nu gefortuneerd doordat de schatrijke bovenlaag een nieuw status-symbool heeft ontdekt: het bezit van een of meer honden. Geld speelt geen rol wanneer het om hun voeding of medische verzorging gaat.

Dat is wel anders geweest. In het oude China, en ook nog onder Mao Zedong, was het lot van een hond verre van plezierig, vooral in vergelijking met dat van zo'n dier in West-Europa, als je ziet hoe honden daar worden vertroeteld en geregeld uitgelaten, hoe bij het geringste kwaaltje de dierenarts erbij wordt gehaald, en de schappen van de supermarkten vol liggen met alle mogelijke soorten hondenvoer.

Vanouds waren de meeste honden in China echte straathonden, die min of meer in het wild opgroeiden en zelf maar moesten zien hoe ze aan iets eetbaars konden komen door te snuffelen in de buurt van eethuizen of op afvalplaatsen.

Lees het hele verhaal…